Alkuvuoden 2019 someuutuudet

Sosiaalisen median kanavat uudistuvat jatkuvasti pysyäkseen mukana hurjassa kilpailussa kuluttajista. Kokosimmekin iloksenne muutamat vuoden 2019 alun someuutuudet. Aivan vastikään mm. Instagram on ottanut käyttöön muistot-toiminnon, Facebook on mahdollistanut Messenger-viestien poiston ja Twitter uudistanut ulkoasuaan ja mainostustoimintojaan.

Instagram-muistot

Facebookissa on jo pitkään voinut katsella, mitä on tullut julkaistua eri vuosina samalla päivämäärällä. Nyt sama mahdollisuus on tuloillaan myös Instagramin puolelle ainakin yksityisprofiileihin. Muistot tulevat näkyviin ilmoituksissa eli klikkaamalla sovelluksen alalaidassa olevaa sydäntä.

Muiston voi jakaa joko storyna tai yksityisviestinä. Päivämäärän saa halutessaan näkyviin.

Facebookin Messengerin viestien poisto

Facebookin viestittelysovellus Messengeristä ei aiemmin ole voinut poistaa lähetettyjä viestejä. Itseltä viestin on kyllä saanut näkymättömiin, mutta viestin saaneille se on edelleen näkynyt. Nyt viestin pyyhkiminen kokonaan kaikilta osapuolilta on alkanut tulla mahdolliseksi, aivan kaikilla käyttäjillä tätä mahdollisuutta ei näyttäisi vielä olevan. Viestin voi poistaa 10 minuutin ajan lähettämisen jälkeen, eli kovin vanhoja keskusteluja ei pääse muokkaamaan.

Poista viesti kännykkäsovelluksessa niin, että painat sitä pitkään. Kun valitset esille tulevista valikoista roskapöntön kuvan, kysyy sovellus, haluatko poistaa viestin vain itseltäsi vai kaikilta muiltakin. Kun viesti on poistettu, jää siitä keskusteluun ilmoitus ”NN poisti viestin”. Lisää aiheesta mm. MTV:n uutisessa.

WhatsAppin uudelleenlähetyksen rajoitus

WhatsApp ei ole tehnyt uutta rajoitustaan käyttäjiä houkutellakseen, vaan ennemminkin yhteiskunnallisista lähtökohdista. Ennen WA-viestin pystyi lähettämään uudelleen 20 vastaanottajalle, nyt vastaanottajien määrää on vähennetty viiteen. Tällä toimenpiteellä pyritään WA:n mukaan vähentämään valeuutisten leviämistä.

Asiasta enemmän kertoo mm. marmai.fi.

Twitterin uusi ulkoasu ja toiminnallisuudet

Twitterin desktop-käyttäjistä osalle on jo tullut mahdollisuus muuttaa käyttöliittymän ulkoasu uuteen versioon. Monta vuotta edellisen version kanssa toimineelle uudistus näyttää hieman nurinkuriselta – valikot siirtyivät toiselle puolelle, kuin mihin on totuttu. Pienen harjoittelun jälkeen järjestys ei ole hassumpi, suurempiinkin muutoksiin on totuttu.

Uudistus ei rajoitu vain ulkoasuun, vaan käyttöön on tullut samalla mm. Facebookista ja Instagramista tutut kirjanmerkit (kätevä toiminto!), datansäästö (vähentää mobiilidatan kulutusta), yötila sekä mainontamoodi.

Mainontamoodissa saa kiinteään 99 $:n kuukausihintaan enemmän näkyvyyttä twiiteilleen ja profiililleen jatkuvan kampanjan muodossa. Tämä onkin mielenkiintoinen avaus somemarkkinoinnin saralla. Vastaavaa mahdollisuutta ei tietääksemme ole käytössä muualla. Twitter on selvästi halunnut kehittää aivan uuden markkinointimallin.

Google+ suljetaan aiottua aiemmin

Totta puhuen itse luulin, että Google+ oli jo ajettu alas, mutta syksyllä sainkin yllättäen kutsun liittyä siellä perustettuun ryhmään. Ja näinhän se onkin, että Google+ näkyy edelleen itsepintaisesti Googlen sovellusvalikossa. Joulukuussa Google julkaisi tiedotteen, että kuluttajille suunnattu Google+-palvelu oli tarkoitus ajaa alas vuoden 2019 elokuussa, mutta nyt sitä oli päätetty aikaistaa tulevaan huhtikuuhun.

Google+:lla on ollut uskollinen käyttäjäkuntansa, mutta se on jäänyt harmittavan pieneksi. Moni on joutunut luomaan tilin, koska aikoinaan YouTubeen ei voinut kirjautua luomatta tiliä samalla myös Google+:aan. Lukuisat ovat ne tilit, jotka ovat jääneet kokonaan koskemattomiksi ensimmäisen pakkokirjautumisen jälkeen. Viime aikoina järjestelmän ylläpidossa on ollut ongelmia, joten alasajoaikataulua on nopeutettu.

Jos olet julkaissut tai kommentoinut Bloggerissa G+-tilin kautta, niin kannattaa tutustua Googlen tiedotteisiin aiheesta. Lisätietoa on tarjolla englanniksi mm. tällä sivulla.

Saavatko someuutuudet ja kanavien moninaisuus pääsi pyörälle? Kuplin asiantunteva väki auttaa mielellään yrityksesi sosiaalisen median kanavien hoidossa, ota yhteyttä!

Tilaa kooste kuukauden parhaista blogiteksteistä suoraan sähköpostiisi:


Tilaa Kuplin uutiskirje suoraan sähköpostiisi: