16-vuotias Sofia oli meillä Kuplilla kesätöissä kaksi viikkoa kesätyösetelin kautta. Tässä Sofian mietteitä kahden viikon mittaisesta kesätyöjaksosta.

Mikä kesätyöseteli on?

Kesätyöseteli tarkoittaa nuorille jaettavaa ”mahdollisuutta” saada helpommin kesätyö. Omistaessa kesätyösetelin voit omatoimisesti hakea helpommin kesätöitä. Kunta tai kaupunki, missä nuori asuu, myöntää nuorelle kesätyösetelin. Seteli on aina tietyn summan arvoinen, jolloin kunta/kaupunki korvaa työnantajalle työntekijän palkan.

Mistä sait tietää kesätyösetelistä ja oliko sen hakeminen vaikeaa?

Sain tietää kesätyösetelistä veljeni sekä kavereideni kautta. Kesätyösetelit jaetaan aina 15-17-vuotiaille, ja minun isoveljelläni oli viime kesinä kesätyöseteli, jonka takia vanhempani sekä veljeni suosittelivat minullekin kesätyöseteliä. Kuulin myös kavereiltani heidän tai heidän sisaruksien kokemuksia kesätyöseteleistä, jolloin päätin itsekin hakea kesätyöseteliä.

Kesätyösetelin hakeminen ei ollut lainkaan vaikeaa. Tiettynä päivänä ja tiettynä aikana, kun kesätyösetelin haku alkaa, niin 600 ensimmäistä hakijaa saavat omalta kunnalta/kaupungilta myönnetyksi setelin. 

Tänä vuonna kesätyösetelin hakeminen alkoi 30.3. klo 15:00. Muistan, kun istuin bussissa ja tasan kolmelta avasin kesätyöseteli-haun, joka löytyi Lahden kaupungin sivuilta ja täytin sähköisen lomakkeen heti. Jo samana päivänä tuli sähköpostiin viesti myönnetystä kesätyösetelistä ja myöhemmin itse kesätyöseteli tuli postissa kotiini.

Mitä olet päässyt tekemään Kuplilla?

Kuplilla olen päässyt monipuolisesti tekemään markkinointiin liittyviä erilaisia tehtäviä. Olen esimerkiksi päässyt valokuvaamaan, editoimaan, suunnittelemaan sisältöä sosiaaliseen mediaan ja olen päässyt myös julkaisemaan sosiaaliseen mediaan päivityksiä. Olen myös päässyt tutustumaan Kuplin jokaisen työntekijän työhön ja oppinut paljon uutta Kuplin kaikesta toiminnasta.

Kuplilla olen päässyt tekemään töitä paikan päällä Helsingissä heidän toimistolla sekä kotona etänä. Aloitin työni viikolla 23, jolloin olin Helsingissä toimistolla maanantaina sekä tiistaina. Maanantaina työni alkoivat 9:00 Helsingissä ja alkuun tutustuin Kupliin ja Kuplin toimintaan. Sain itselleni lainaan Kuplilta koneen, sekä muita tarvikkeita, joita kahden viikon aikana pystyin hyödyntää. 

Tiistaina ollessani toimistolla keskityin enemmän valokuvaamiseen Helsingin keskustassa sekä tomistolla ja loppuviikon toimin etänä kotoa, jolloin pääsin editoimaan ottamiani kuvia sekä pääsin videopuhelujen kautta tutustumaan Kuplin työntekijöiden töihin.

Toinen kesätyöviikko alkoi viikolla 26, jolloin olin maanantaina toimistolla ja pääsin päivittelemään somea, sekä pääsin taas Helsingin keskustaan valokuvailemaan. Tiistain ja keskiviikon toimin kotoa etänä, jolloin pääsin taas päivittelemään somea sekä editoimaan maanantaina ottamiani kuvia. 

Torstaina on viimeinen kesätyöjaksoni päivä, jolloin menen toimistolle viimeistelemään työni ja palauttamaan välineet.

Mikä on ollut mieluisin tehtävä?

Kaikki tehtävät ovat olleet todella mielenkiintoisia ja mieluisia minulle, koska juuri tämä ala kiinnostaa minua, mutta erityisesti valokuvaamiseen ja editoimiseen liittyvät hommat ovat kivoja minulle. Oli kiva päästä vapaasti kuvailemaan Helsingin keskustaa ja päästä ottamaan kuvia myös itserakennetulla studiolla toimistolla. Ja sain vapaasti sekä rauhassa editoida kuvia kotoa, jolloin se oli todella mieluisaa.

Kaikkien Kuplin työntekijöiden työhön tutustuminen oli myös todella mielenkiintoista. Pääsin juttelemaan jokaisen työntekijän kanssa ja jokainen kertoi minulle omasta työstä, jolloin oli kiinnostavaa saada paljon uutta tietoa ja opin myös todella paljon uusia juttuja sosiaalisen median jutuista, mainostamistesta ja markkinoinnista, mitä en ollut ennen tullut edes ajatelleeksi.