TOP 5- kielioppi mokat, mitkä saavat näkemään punaista

Yksi Kuplin luetuimmista blogiteksteistä on kielioppimokista kertova teksti. Ajattelin sen vuoksi listata muutamia muitakin hyvin yleisiä kielioppimokia, joita näkee somessa ja ylipäätään kirjoitetussa tekstissä usein. Listasin nämä hieman pilke silmäkulmassa – mokia kun käy kaikille joskus, jopa allekirjoittaneelle.

Kuitenkin tosissaan puhuen, etenkin yrityksen teksteissä vilisevät kielioppivirheet antavat epäammattimaisen kuvan yrityksestä. Jos edes oikeinkirjoitukseen ei osata panostaa, onko kaikki muukin yrityksessä hutiloiden tehtyä? Kuten YLEn jutussa kerrotaan, kielioppimokat voivat karkoittaa lukijoita tekstin parista.

Kiinnitäthän siis huomiota, ettet jatkossa tee ainakaan seuraavia virheitä kirjoittaessasi virallista tekstiä:

1. Kysymysmerkki kysyvään sivulauseeseen

”Minä en tiedä, miten kirjoitetaan oikein?” tai ”olen miettinyt, millainen firma Kupli on?” = väärin. Kysyvässä sivulauseessa lause päättyy pisteeseen. Tätä mokaa näkee erittäin usein. Päälauseen pitää olla kysyvä, jotta virke päättyisi kysymysmerkkiin.

2. Juhlapäivät Isolla Alkukirjaimella

Tämä moka tulee monille englannin kielestä, joissa juhlapäivät kirjoitetaan tyypillisesti isolla, mutta suomen kielessä juhlapäivät kirjoitetaan pienellä. Kohta koittava juhannus ei siis ole Juhannus, eikä vappu ole Vappu.

3. Ketkä-sanan väärinkäyttö

Sanaa ”ketkä” ei saa käyttää kuin kysymyslauseessa tai epäsuorassa kysymyslauseessa! ”Meillä on kavereita, ketkä…” puolestaan on ehdoton no-no. Sama tilanne on myös tämän blogitekstin otsikon ”mitkä”-sanalla. Jotka-sanalla viitataan näissä tapauksessa edelliseen sanaan. ”Mietin, ketkä tämän tekstin lukevat” on puolestaan oikein, sillä siinä ketkä-sana esiintyy epäsuorassa kysymyslauseessa.

4. Omata

Tämä sanahirviö saa ainakin minut näkemään punaista. Suomen kielessä ei sanota ”joku omaa jotakin”, vaan ”jollakin on jotain”. Omata ei ole sana!

5. Viivat väärässä paikassa tai poissa kokonaan

Tämä on ikuisuuslempiaiheeni, viivat väärässä paikassa! Tätä mokaa näkee esimerkiksi verkkokaupoissa paljon. Kaikki seuraavat ovat väärin:

Kupli academy- kurssi
Kupli academy kurssi
Kupli academy-kurssi

Oikein:
Kupli academy -kurssi

Lue lisää yleisistä viivavirheistä tästä postauksessa: Kupli julistaa: tämä on yksi pahimmista yritysten viljelemistä kielioppimokista!

Minkä sanan tai lauseen oikeinkirjoitus sinun pitää tarkistaa Googlesta tai kysäistä kaverilta kirjoittaessasi?

Minä tunnustan, että joudun usein tarkistamaan, kirjoitetaanko ”suomen kieli” yhteen vai erikseen. Vastaus on erikseen eli suomen kieli, ei suomenkieli. :)

Suvi Asikainen
Lead Marketing Strategist, Co-Founder
Suvi on yritysviestinnän KTM, joka miettii jatkuvasti,
kuinka yritykset voisivat hyödyntää sosiaalista mediaa entistä paremmin oikeilla ja kiinnostavilla sisällöillä. 
Laitetaanko yhdessä yrityksesi somemarkkinointi ja sisällöt kuntoon?
suvi.asikainen@kupli.fi
+358 40 584 6080

Tilaa kooste kuukauden parhaista blogiteksteistä suoraan sähköpostiisi:


 

Tilaa Kuplin uutiskirje suoraan sähköpostiisi: