Kun tekstin tuottaminen takkuaa

Välillä ei vain kulje. Ajatus on, mutta se ei taivu sanoiksi paperille. Luomisen tuskan kohdatessa ei kannata heittää pyyhettä kehään, vaan lähteä rakentamaan tekstiä loogisesta ja pala kerrallaan. Kun tekstin tuottaminen kohtaa umpikujan, näillä vinkeillä saat taas ajatuksen kulkemaan ja homman etenemään.

1. Selkeytä tekstin sanoma

Aloita tekstin tuottaminen miettimällä, mitä haluat tekstilläsi sanoa. Mieti siis tekstisi ydin ja kirjoita se ylös muistiin, jotta voit aina palata siihen, jos ajatus lähtee rönsyilemään.

2. Kirjaa ylös aiheeseen liittyvät asiat

Tekstin ydin kirkkaana mielessä? Hyvä, sitten kirjataan ylös asioita, joita aiheesta tulee mieleen. Jotkut tykkäävät ajatuskartoista, toiset ranskalaisista viivoista – tyylillä ei ole väliä. Älä jää liikaa miettimään sanavalintoja tässä kohtaa; kirjoita vain ylös mieleen putkahtelevat asiat, jotka kuitenkin liittyvät aiheeseen. Tarvittaessa etsi lisätietoja muualta tai tutkimuksia väitteidesi tueksi.

3. Hahmottele kokonaisuudet

Tutki keräämiäsi kohtia. Hahmottuuko niistä eri kokonaisuuksia? Järjestä tiedot joko hahmottamiesi kokonaisuuksien alle tai mieti, mitkä kokonaisuudet haluat tekstissäsi tuoda esille, laita avainsanat ylös ja järjestä tietosi näiden alle. Etsi tarvittaessa vielä tietoihisi täydennystä ja jätä pois kohdat, jotka eivät sovi mihinkään kategoriaan eivätkä tue tai täsmennä aihettasi.

4. Kirjoita ehyt teksti

Nyt tekstisi rungon pitäisi alkaa hahmottua. Järjestä vielä edellä keräämäsi aihepiirit koko tekstin kannalta loogiseen järjestykseen ja kirjoita kappaleet kokonaisilla virkkeillä väliotsikoiden alle. Kirjoita tekstillesi samalla kiinnostava aloitus ja kokoava lopetus. Aloittamiselle on monia tapoja, mutta muista, että ensimmäisen kappaleen on tarkoitus saada lukija kiinnostumaan ja esitellä aihe jollain tavalla.

5. Karsi ja yksinkertaista

Karsi turha toistaminen pois ja tee lauseista yksinkertaisempia ja helposti luettavia. Pitkät lauseet eivät tee tekstistä hienompaa. Pyri kirjoittamaan lukijalle vaivatonta tekstiä ja sanomaan asiat kiertelemättä. Jos tekstiä on raskas lukea, sitä ei lueta.

6. Lue ja viilaa

Lue tekstisi vielä tarkoin läpi ja anna mielellään myös jonkun muun luettavaksi. Onko järjestys looginen ja kulkeeko teksti eteenpäin jouhevasti? Onko koko tekstin sekä jokaisen kappaleen ydin selkeästi huomattavissa? Vielä voit järjestellä asioita uudestaan, sanoa napakammin ja karsia löysät pois. Lopuksi tarkasta vielä kieliopin virheettömyys.

Hei, sehän syntyi kuin itsestään! Tekstisi on nyt julkaisua vaille valmis.

 

Tarvitsetko aikaansaavaa kumppania esimerkiksi sisällöntuotantoon? Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä!

Päivi Ruokolainen
Junior Copywriter
Päivi on Kuplin Junior Copywriter,
joka tuottaa eloisaa sisältöä ja on parhaimmillaan
sanallisten tehtävien äärellä.

paivi.ruokolainen@kupli.fi
+358 40 768 6496

 

Tilaa kooste kuukauden parhaista blogiteksteistä suoraan sähköpostiisi:


Tilaa Kuplin uutiskirje suoraan sähköpostiisi: