Sisällöntuotannon tekoälytyökalut kehittyvät nopeasti

Viime kuussa kirjoitin PuheKuplilla-blogiimme aiheesta ”Tekoäly tulee muuttamaan sisällöntuotantoa pysyvästi” ja koska aihe on hyvinkin pinnalla, halusin kirjoittaa aiheesta myös työkalujen ja eri toimijoiden näkökulmasta. Onkin selvää, että työkalut tekoälypohjaisiin sisällöntuotannon sovelluksiin kehittyvät jatkuvasti ja kilpailu sen kun kovenee lähitulevaisuudessa.

ChatGPT Plus – parempi käyttökokemus maksaville käyttäjille

Aiemmassa tekstissä käytin esimerkkinä ChatGPT-työkalua, joka on ollut niin suosittu, että siinä on esiintynyt pitkiäkin käyttökatkoja suosituimpina ajankohtina. Tähän helpotuksena helmikuun aikana OpenAI tiedotti, että he ovat tuomassa markkinoille ChatGPT Plus -version.

Suomeen ChatGPT Plus saatiin helmikuun puolen välin tienoilla (10.2.2023). ChatGPT Plus maksaa 20 dollaria kuukaudessa ja käyttäjät hyötyvät Plussasta käyttökatkojen puuttumisen lisäksi niin, että palvelu on nopeampi käyttää ja Plussan käyttäjät saavat uudet ominaisuudet käyttöönsä ensimmäisenä. Myös ChatGPT-4 eli kehittyneempi versio ChatGPT:stä julkaistiin viime viikolla (14.3.2023) ja on vain Plus-jäsenten saatavilla.

ChatGPT myös kehittää käyttökokemusta asiakaspalautteiden perusteella jatkuvasti, joten jos uudet ominaisuudet kiinnostavat kannattaa tarkkailla tätä sivua.

Microsoftin Bing-hakukoneeseen uusi keskustelu-ominaisuus

Microsoftin Bing-hakukoneesta löytyy perinteisen haun lisäksi nyt myös keskustelu-ominaisuus, jossa ChatGPT on tuotu osaksi hakukonetta eli Bingiltä voi kysyä mitä vain ja Bing vastaa. Yle julkaisi tästä jutun viime viikolla (17.3.2023), jossa on havainnollistettu keskustelua ja saatuja vastauksia. Täydellisiä vastaukset eivät ole, mutta tämäkin työkalu on kehittyy koko ajan.

Mielenkiintoinen avaus on myös DALL∙E:n integroiminen Bingiin, joten myös tekoälypohjainen visuaalinen sisällöntuotanto on selkeästi tarkoitus tuoda osaksi Bing-hakukonetta.

Myös Google on tuomassa markkinoille Bard-tekoälytyökalun

Helmikuun alussa myös Google tiedotti tuovansa markkinoille tekoälytyökalun, joka ainakin lähtökohtaisesti vaikuttaa hyvin samantyyppiseltä mitä ChatGPT on. Google on kehittänyt tekoälyä 6 vuoden ajan, mutta julkaisu on odottanut itseään.

Bard ei ole vielä Suomessa saatavilla, mutta mielenkiinnolla odotamme koska se tulee käyttöön. Lähtökohtaisesti ajatuksena on, että se tulee Google-hakuun ominaisuudeksi eli erityisesti, kun joku kysyy googlelta, hän saisi suoran vastauksen tekoälyltä. Mielenkiinnolla siis odotamme Bardin tuloa markkinoille ja miten se tulee eroamaan Bingin vastaavasta työkalusta.

Google on myös hiljattain tarkentanut ohjeistusta siihen, kuinka se suhtautuu tekoälyllä tuotettuun sisältöön. Lähtökohtaisesti tekoälyllä tuotettu sisältö on Googlelle ok, kunhan se on ”laadukasta ja paikkansa pitävää”. Jos tämä kiinnostaa, kannattaa lukea Googlen jullkaisu ”Googlen suhtautuminen tekoälyllä tuotettuun sisältöön”.

Lisäksi Metalta odotetaan konkreettisia ulostuloja tekoälyn suhteen

Aivan helmikuun lopulla myös Meta tiedotti, että heillä on kehitteillä pikavauhtia tekoälypohjaisia ratkaisuja. Mitä nämä lopulta ovat, jää nähtäväksi.

Kilpajuoksu tekoälyn hyödyntämisessä kovenee ja kukin tahoillaan kehittelee omia ratkaisujaan – jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuka saa markkinoille toimivia ratkaisuja ja mitä ne ratkaisut ovat. Vielä tämän vuoden puolella nähdään varmasti isojakin harppauksia aiheen tiimoilta.

Mari Orpana

Mari Orpana
mari.orpana@kupli.fi
+358 40 480 3882

Tilaa Kuplin uutiskirje suoraan sähköpostiisi: