Kuplin kesäsarjassa tutustutaan Suomessa nousussa oleviin, vielä hieman tuntemattomampiin sosiaalisen median kanaviin.

Erityisesti nuorten keskuudessa ovat yleistyneet anonyymit kysymysalustat. Anonyymeissä kysymysalustoissa on mahdollista kysyä kysymyksiä ja niihin useimmiten vastataankin esim. Instagram Storiesissa tai Snapchatissä. Tässä blogitekstissä tutustutaan siihen, mitä kysymysalustat Yolo ja Tellonym ovat ja miksi ne ovat suosittuja.

Yolo

Yolo on Snapchatiin kehitetty sovellus, jossa voi lähettää kysymyksiä anonyymisti. Yolo on puhelimeen ladattava mobiiliapplikaatio, jonka avulla voidaan luoda kysymystarra ja sitä kautta saada kysymyksiä. Kysymystarran voi laittaa suoraan Snapchatiin omaan tarinaan. Kysymykseen pääsee jättämään pyyhkäisemällä ylöspäin.

Jos Yolon kysymystarraa haluaa käyttää Instagramissa, niin linkki tulisi jakaa sinne. Kysymystarraan saadusta kysymyksestä tulisi ottaa screenshot ja jakaa se kuvana esimerkiksi Instagramin tarinaan.

Vuonna 2019 Yolo oli yksi Yhdysvaltojen ladatuimmista sovelluksista ja tällä hetkellä se on Applen sovelluskaupan yhteisöpalveluiden kuudenneksi ladatuin applikaatio.

Tellonym

Yolon ohelle on kehitetty Tellonym-niminen anonyymi kysymysalusta, joka myös on nuorten suosiossa sosiaalisessa mediassa. Tellonym on sovelluskaupasta ladattava mobiilisovellus, jossa on mahdollista lähettää anonyymeja kysymyksiä. Sinne voi luoda itselleen profiilin, jota kautta voi itse saada kysymyksiä ja siellä voi myös seurata vastauksia lähettämiinsä kysymyksiin.

Tellonym on erityisen suosittu Instagramissa nuorten ja sosiaalisen median vaikuttajien keskuudessa. Kun Instagramissa on jaettu Tellonym-profiili, niin kysymyksen jättäjän ei tarvitse luoda profiilia kysyäkseen kysymyksen. Tällöin ei kuitenkaan saa ilmoitusta saadusta kysymyksestä, vaan silloin joutuu itse seuraamaan Instagramin tarinaa.

Tellonym on Applen sovelluskaupan yhteisöpalveluiden sijalla 18.

Tellonym vs. Yolo

Tellonymin ja Yolon perusajatus on sama, mutta ne ovat kuitenkin kehitetty eri alustoihin. Kummassakin voidaan lähettää anonyymisti kysymyksia.

Sovelluskauppojen top-listojen mukaan Yolo on suositumpi. Yolon suosioon voi vaikuttaa se, että sitä käytetään nuorten suosimassa Snapchatissa ja sen käyttöön ei tarvita niin isoa seuraajakuntaa kuin taas Tellonymin käyttöön. Tellonymin käyttö näkyy Instagramissa enemmän suosittujen tilien keskuudessa.

Tellonymillä ja Yololla on samanlainen ongelma: mediassa on nostettu esiin rajut kiusaamistapaukset. Nuorten on helpompi kiusata toisiaan anonyymisti ja näiden lisäksi aiemmin olikin myös Sarahah-sovellus. Sarahah toimi samalla periaatteella, mutta Google ja Apple poistivat sen omista sovelluskaupoistaan rajujen kiusaamistapausten vuoksi.

Yhteenveto

Tellonym ja Yolo ovat perusidealtaan kivoja ja hauskoja ajanviettotapoja sosiaalisen median parissa. Niiden kautta voi saada lisää boostia omaan sosiaaliseen mediaan. Kuitenkin ihmisten on helpompi olla ilkeitä anonyymisti, ja nuoren käyttäjäkunnan vuoksi kiusaamistapaukset heikentävät näiden uskottavuutta.

Kupli on strateginen ja aikaansaava markkinointitoimisto. Tutustu palveluihimme tarkemmin!

Tilaa kooste kuukauden parhaista blogiteksteistä suoraan sähköpostiisi: