Kannattaako someloma kesällä?

Moni pitää somelomaa eli taukoa sosiaalisen median käytöstä varsinkin kesälomalla. Erityisesti sosiaalisen median parissa työtä tekevää jatkuva somen piippailu ja ilmoitukset voivat uuvuttaa, ehkä tällöin pieni loma on paikallaan?

Somelomailijan voi yllättää joko tauon tuoma lisäaika ja rentous tai vaihtoehtoisesti sen vaikeus.

Yrityksen kesäloma somesta

Moni yritys hiljenee kesälomien ajaksi, tällöin houkuttaa myös somen laittaminen tauolle. Kokonaan ei tietenkään tarvitse hiljentyä, vaikka somepäivittäjä olisikin lomalla. Nykyaikaisilla ajastustyökaluilla, kuten Bufferilla päivityksiä voi tehdä jo ennakkoon. On toki sovittava, kuka tilejä seuraa ja vastaa kommentteihin ja kysymyksiin somevastaavan poissa ollessa.

Kaikilla aloilla loman pitäminen somesta ei ole mahdollista, sillä kesä on esim. monelle matkailu- ja ravintola-alan yritykselle parasta sesonkia! Kesäaikaan kannattaakin tällöin valmistautua erityisellä huolella ja suunnitella sekä somessa että muissa kanavissa tehtävä markkinointi hyvissä ajoin etukäteen. Myös kiireisenä aikana ajastustyökalu nousee arvoon arvaamattomaan, jotta päivityksiä ei tarvitsisi tehdä suurimman hullunmyllyn keskellä.

Someloma ei ole pakollinen

Mitä tulee yksittäiseen somettajaan, niin ei tarvitse mennä kovinkaan monta vuotta taaksepäin, kun someloma oli lähes välttämätön paha ulkomaanmatkojen aikana. Dataroaming-maksut olivat korkeat ja kunnollisia langattomia verkkoja ei ollut saatavilla aina edes hotelleissa. Nykyään asia on toisin, ja somefeedi täyttyykin näin kesäaikaan kavereiden ulkomaanmatkojen kuvista.

Omien kontaktien somelomat näyttävät usein loppuvan kesken, koska ”pakko oli tulla kertomaan tämä yksi juttu”. Pelkistä somen selailuista puhumattakaan, niistähän emme välttämättä me muut saa tietää ollenkaan. Jos tuntuu siltä, että some antaa enemmän kuin ottaa, niin älä pakota itseäsi pitämään somelomaa.

Someloman tilalle hallittu kevennys?

Itse en ole pitänyt somelomaa koskaan, olen tosin pyrkinyt mahdollisimman hyvin erottamaan työsomen omasta. Varsinkin silloin, kun hoidettavia tilejä on paljon ja ne on yhdistetty omaan profiiliin, on sivuilmoitusten poistaminen käytöstä ollut hyvä ratkaisu. Työtilien ilmoitukset eivät tällöin häiritse vapaalla, ne voi tsekata taas töissä ollessa.

Kännykän somesovellusten ilmoitusäänet olen hiljentänyt jo heti ensimmäisen älypuhelimen saatuani. Tämä on säästänyt hermoja huomattavasti. Äänien lisäksi voi hiljentää kännykän lukitus- ja aloitusnäytölle tulevat ilmoitukset haluamistaan sovelluksista. Useinhan ilmoituksia jää selaamaan, vaikka olisi tsekkaamassa puhelimesta nopeasti jotain ihan muuta.

Jos pidät someloman

Koska itse en ole pitänyt varsinaista somelomaa, niin en lähde antamaan neuvoja sen pitämiseen. Jos itse pitäisin loman, niin ainakin aloittaisin poistamalla kännykästä kaikki somesovellukset.

Toki lomaa voisi pitää vain eniten aikaavievistä kanavista, miksi siis sulkea kaikkia? Jos haluaa olla tavoitettavissa tietyn kanavan kautta, niin toki sen voisi pitää auki.

Tarvitseeko yrityksenne sparrausta markkinointi- tai somestrategian kehittämiseen tai julkaisujen käytännön suunnitteluun? Ota yhteyttä Kupliin, niin käydään läpi parhaat toimintamallit juuri teille!

 

Tiia Moilanen
Digital Marketing Coordinator
tiia.moilanen@kupli.fi

Tilaa kooste kuukauden parhaista blogiteksteistä suoraan sähköpostiisi:


Tilaa Kuplin uutiskirje suoraan sähköpostiisi: